Facebook

Talentum

Videótár

  Ez a workshop az önkénteseket bevonó szervezeteknek és önkéntesmenedzsereknek szól, akik növelni szeretnék kapacitásaikat és ismereteiket arról, hogyan lehet a fogyatékossággal élő személyeket a legjobban bevonni önkéntesnek olyan módon, amely hozzáférhető, befogadó, és a leginkább képessé teszi őket arra, hogy tevékenységükkel valós pozitív hatást gyakoroljanak a társadalomra. A workshopot Zs. Gyenes Krisztina civilfejlesztő vezeti, meghívott vendég Péter Zsigmond, a Videó a vakoknak Alapítvány önkéntese.

  A kommunikáció egy nonprofit szervezet életében mindenhol jelen van. A sikeres működéshez és gördülékeny csapatmunkához elengedhetetlen, hogy mind a vezetők, mind a munkavállalók és önkéntesek tudatosan és hatékonyan kommunikáljanak egymással. Ha érdeklődsz az asszertív kommunikáció iránt, és elgondolkoztál azon, vagy már el is határoztad, hogy javítani akarsz a munkahelyi kommunikáción a hatékonyabb és kevesebb stresszel járó együttműködés érdekében, érdemes megnézni a felvételt. Előadó: Puskás Hajnalka, tréner.

  A videófelvételen a játék témakörét járjuk körben, amely több, mint csupán ügyes technikák és élvezetes játékelemek összessége. A játékok ugyanis nem csupán a szórakozva tapasztalatszerzés eszközei, más jellegű tudásra is megtanítanak bennünket. A játékok kapcsolódnak elménk néhány legalapvetőbb funkciójához is (tervezés, motiváció, túlélési technikák), melyek fejlesztése nagyban segíti mindennapi boldogulásunkat. A játék úgymond pszichológiai szükséglet, mondhatnánk úgy is, hogy a játék a lélek ideális állapota. Éppen ezért az élet különböző területein történő alkalmazása a legegyszerűbb szóval: jót tesz nekünk. A játék arra is szolgálhat, hogy a fiatal korosztályt könnyebben bevonjuk a társadalmi ügyek megoldásába. Megmutathatjuk, milyen sokszínű a civil munka és az önkéntesség, és észrevétlenül megkezdődhet a fiatalok elköteleződése és motiválása a társadalmi részvétel iránt. Vendégelőadó: Győri Zoltán, a Mit Játsszunk? társasjátékos vlog szerkesztője.

   

  Egy személyre szabott időmenedzsment programmal lehetővé válik, hogy a rendelkezésre álló időben produktívak lehessünk. Ehhez ismernünk kell a saját történetünket, működésünket, időrablóinkat, mintáinkat, elkötelezettségünket, fegyelmezettségünket. Számos konkrét gyakorlati technikát tudhatunk meg a videóból, amely mélyíti az önismeretünket, tudatosítja a céljainkat, erősíti személyes működésünket. Előadó: Adamovits Judit okleveles pszichológus.

   

  A 2023. december 7-én megszervezett workshopon ismételten áttekintettük az önkéntesek menedzselésének lépéseit, eszközeit, csak egy kicsit más szemmel, más formában. A „Szervezz Ömivel!” című online kiadvány könyvbemutatóján keresztül megújuló szemmel mutattuk be az önkéntesek szervezését, koordinálását. Az inkluzív környezet az önkéntesfogadásban, a zöld szemlélet az önkéntesekkel való munkában és a digitális eszközök, online platformok helye az önkéntesek szervezésében mind szóba került, hogy hatékonyan és minőségileg magas színvonalon vonjuk be az önkénteseket. Előadó: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, tréner.

   

  Ha gyakran van benned hiányérzet, hogy nem végeztél el aznap mindent, amit szerettél volna, ha sokszor attól tartasz, hogy nem vagy elég jó segítő, akkor ezt a workshopot érdemes visszanézni, mivel a hétköznapi megküzdést segíthető módszereket és eszközöket ismerhetsz meg, tisztázhatod a viszonyod a munkádhoz. Emellett képet kapsz magadról, hogy milyen szerepet tölt be az életedben a hivatásod, hogyan viszonyul a többi általad betöltött szerephez. Előadó: Adamovits Judit, okleveles pszichológus.

   

  A műhelymunka során megosztottuk a Talentum Alapítvány tapasztalatait, hogy hogyan lehet kialakítani partnerségeket, együttműködéseket úgy, hogy azok valóban gyümölcsözők legyenek. 10 tipp formájában világítunk rá azokra fontos vagy kényes pontokra, amelyek kavicsot jelenthetnek az együttműködés cipőjében. Megnéztük, hogy mikor milyen eszközökkel tettük hatékonnyá az együttműködéseinket, elgondolkodtunk a partnerségek kialakításának lépésein és számba vettünk néhány kapcsolatkiépítési színteret. Workshopvezető: Balogh Edit, civilfejlesztő

   

  A táborok szervezése nemcsak nyáron aktuális, mégis elsősorban ez jut róla eszünkbe. Emellett a laza és könnyed tanulás, a szórakozás és a hasznos időtöltés. Ahhoz azonban, hogy a táborok sikeresek legyenek, nagyon sok apró részletre kell odafigyelni, több hónapos előkészítő munka előzi meg és menet közben is akad bőven teendő. E videóban pontról pontra végigmegyünk azon, hogy mitől lesz sikeres egy tábor. Mindezt egy több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező, vérbeli táborszervezővel követjük nyomon. Beszélgető partner: Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója.

   

  A részvételi költségvetés alkalmazása során a helyi közösség rendelkezik a közpénzek egy részének felhasználásáról, a helyi közösség tagjai hozzák meg a döntéseket. A workshop során a részvételi költségvetés logikája, szervezési módja, folyamata került elő, hogy megértsük ennek a finanszírozási formának a jelentőségét. A gyakorlati működés bemutatására vendégeket hívtunk onnan, ahol már működik a részvételi költségvetés, így közvetlenül lehetett tapasztalatot szerezni a bevezetésről, a menetéről és a hatásokról. Meghívott vendégek: Gyergyai Bettina, kabinetvezető, Kézdivásárhelyi Alpolgármesteri kabinet; Miklós Árpád, szolgálatvezető, Kézdivásárhelyi Civil védelmi iroda; Aradi Fanni, közösségszervező, Budapest Józsefváros. A workshopot vezette: B. Balogh Edit és Zs. Gyenes Krisztina civilfejlesztők.

   

  A közösségi alapítvány Magyarországon még kevéssé ismert civil szerveződési forma. Egy adott településen vagy térségben hosszú távú működésre hozzák létre, célja, hogy források megteremtésével segítse az adott közösség fejlődését, támogassa a friss kezdeményezéseket.

  A 2016 óta működő Pécsi Közösségi Alapítvány bemutatja, hogy milyen fázisokon, örömökön és kihívásokon mentek keresztül, hogy egy igazán sikeres közösségi alapítványt működtessenek. Itt láthatunk lehetőségeket, támogatásszerzést, programokat, közösségi embereket, amelyek mentén a saját közösségi alapítványunk is megalapítható és sikerre vihető. Vendégelőadónk: Knyiár Éva, kurátor.

   

  Önkéntesekkel dolgozni érdemes, mert nem csak segítik, de színesítik is a szervezetünket. Minden önkéntes más, a velük való munka is más és más lesz, de mégis a háttérben húzódó szervezési feladatoknak vannak jellegzetességei. Az önkéntesek szervezésében vannak alap tapasztalatok, ismeretek, amiket jó megérteni, mielőtt belép hozzánk az önkéntes. Ezek a menedzsment elemek működnek akkor is, ha a szervezetünkben minden munkatárs önkéntes, és jelen vannak akkor is, ha nálunk vannak fizetett munkatársak és melléjük integráljuk az önkénteseket. A workshopon az önkéntesmenedzsment alapszerkezetét, a szervezeti felkészülés lépéseit, valamint a toborzás, kiválasztás, integráció és elköteleződés folyamatát vizsgáltuk meg. Előadó: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, civilfejlesztő.

   

  A 2023. február 15-én tartott workshopon rövid áttekintést kaptunk a civil szervezetek működési sajátosságairól akkor, ha önkéntesekkel tartják fent és velük szervezik programjaikat. Meghívott vendégünk, aki közösségfejlesztőként számos szervezet létrehozásában közreműködött és civil szervezeteket működtet, több példával és életszerű gyakorlatokkal támasztotta alá a mindennapokban jellemző működési módot, jellemzőket és jól bevált módszereket. Meghívott vendég: Puskásné Halál Ágnes Szentesről, moderátor: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina.

  A hatalom az a képesség, hogy az egyik ember eléri, hogy a másik ember megtegye, amit amúgy nem tenne meg. (Klein Sándor) A chit-chat beszélgetés során a hatalom és vezetés kapcsolatát, motívumait járjuk körbe, hogyan is lehet ezeket a fogalmakat az élethelyzeteinkben felismerni és helyesen kezelni. A beszélgetésben kitérünk arra is, hogy a partnerséget hogyan értelmezzük a hatalom kontextusában. Beszélgetőpartner: Rettegi Zsolt, szervezetfejlesztő tréner.

   

  A 2022. szeptember 27-én tartott civil konferencián a meghívott vendég, Diana Bere (Pro Vobis, Románia) az Európai Önkéntesség programtervét mutatta be: Blueprint European Volunteering 2030. A stratégiai irányvonalak, a legfőbb elérendő célok, és az azokhoz vezető utak kerültek bemutatásra európai szinten, amelyeket az egyes tagországokban a helyi közösségekre lebontva lehet megvalósítani és átültetni a gyakorlatba. Az előadás angol nyelven, magyar tolmácsolással hallgatható meg felvételről. Előadó: Diana Bere, Pro Vobis, tolmács: Bátor Gellért.

   

  Gyors és rövid animációs áttekintés az önkéntesmenedzsment fontosságáról segít felismerni azt, hogy a fogadó szervezet felkészültsége az önkéntesek hatékonyságának és hosszú távú megtartásának a jelentősége.

   

  2022. december 13-án az önkéntesekkel találkoztunk, és közösen gondolkoztunk, beszélgettünk arról, hogy hogyan működik az önkéntes informális formában vagy egy szervezet keretei között, milyen motivációk mozgatják az önkénteseket, mire érdemes figyelni, ha önkéntes tevékenységet vállalunk. Kitértünk az önkéntesség európai kontextusára is és ismertettük az Európai Önkéntes Központ munkáját. Köszönjük az önkénteseknek, hogy lelkesek, fejlődésre nyitottak és tenni akarnak a helyi közösség jobbá tételéért! Előadó: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, civilfejlesztő

   

  A csapatmunka hatékonyabbá tétele, a csapatépítés jelentősége, a csapatformáló erő, a csapat kontra/és a gyorsaság kérdése minden közösségi embert érint. A csapat bekapcsol, résztvevővé tesz. A csapat motivál és aktivizál. A csapat a kreativitás forrása. Éppen ezért jó mélyebbre nézni, hogy mi rejtőzik az igazi csapatmunka hátterében. Ebben kalauzol el bennünket a 2022. augusztus 30-i workshopról készült felvétel. Előadó: Koncz András, egyházfejlesztő.

   

  A befogadó vagy inkluzív önkéntesség olyan önkéntes lehetőségeket jelent, amelyek minden ember számára elérhetőek életkortól, kultúrától, nemtől, szexuális irányultságtól, etnikai hovatartozástól, vallástól, társadalmi helyzettől vagy fogyatékosságtól függetlenül. Az önkéntesség mindenki számára lehetőség. A tevékenységeinkbe beágyazott inkluzív gyakorlat azt jelenti, hogy minden érdeklődő számára tudunk olyan önkéntes tevékenységet biztosítani, amely lehetővé teszi számára a kibontakozást a társadalmi feladatok ellátásában, megteremtjük a befogadás feltételeit. A befogadó önkéntesség lényege, célja, alapelvei és célcsoportjai ismerhetők meg a 2022. szeptember 20-i workshop felvételeiből. Előadó: Kispál Gyöngyi, D2 Ifjúsági Központ.

   

  Ha érdekel, hogy hogyan gondolkodhatnak a szervezedről és kicsit távolabbról vizsgálnád a személyiséged hatását, azoknak érdekes felvetéseket tartalmaz az előadás. Akár vezető, akár beosztott vagy, a „személyes éned” meghatározó. A 2022. március 29-i workshop kommunikációs szempontból vizsgálta a személyes márkát és hatását, amihez persze az önismeret is fontos tényező. A workshopról készült összefoglaló elgondolkodtat, hogyan hatunk a szervezetre, ahol tevékenykedünk. Előadó: Zsiday Krisztina, kommunikációs és ifjúsági szakértő, tanácsadó.

   

  Az önkéntesmenedzsment egyik fontos eleme a motiváció. Ha szeretnétek önkénteseiteket hosszú távon megtartani és motiválttá tenni, akkor abba érdemes apróbb vagy nagyobb energiát belefektetni. Hogy hogyan lehet mindezt hatékonyan megoldani, mit tehet egy önkénteskoordinátor ez ügyben, kiderül a workshop összefoglalójából. A tervezett és átgondolt önkéntesmenedzsment segíti azt a folyamatot, hogy az önkéntesek, mint meghosszabbított karjaink, hatékonyan és hitelesen szolgálják küldetésünk megvalósítását. A 2022. március 23-án szervezett workshop összefoglalója jógyakorlatokkal gazdagítja a látókörünket. Előadó: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, szervezetfejlesztő tréner.

   

  Oldalak