Facebook

Talentum

Videótár

  A videó segít megérteni, hogy hogyan tehetjük hatékonyabbá az online térben a civil szervezetek jelenlétét a landing oldalak segítségével. Megtudható, hogy mi a különbség a weboldal és a landing oldal között, és rámutatunk arra is, hogy a landing oldalakkal hogyan tudjuk rávezetni az érdeklődőket arra, hogy lépjenek, kattintsanak, elérjenek bennünket. A landing oldal segít támogatókat szerezni vagy szolgáltatást népszerűsíteni és értékesíteni. A videófelvételt a 2023. március 9-i workshop felvételéből állítottuk össze. Előadó: Balogh Gábor digitális tanácsadó, moderátor: Vajda Árpád, ifjúsági szakember.

   

  A 2023. február 15-én tartott workshopon rövid áttekintést kaptunk a civil szervezetek működési sajátosságairól akkor, ha önkéntesekkel tartják fent és velük szervezik programjaikat. Meghívott vendégünk, aki közösségfejlesztőként számos szervezet létrehozásában közreműködött és civil szervezeteket működtet, több példával és életszerű gyakorlatokkal támasztotta alá a mindennapokban jellemző működési módot, jellemzőket és jól bevált módszereket. Meghívott vendég: Puskásné Halál Ágnes Szentesről, moderátor: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina.

  A stratégiai gondolkodással egy hidat építünk jelen és jövő között. A hídnak biztonságosnak és stabilnak kell lennie, ezért a híd minden egyes építőelemére szükség van.  A 2022. július 19-i workshop felvételén a stratégiai gondolkodás 7 tartópillérét elemeztük, de nem a szokásos megközelítésben, hanem rávilágítva arra, hogy a jelenlegi helyzetben mire érdemes fókuszálnia egy stratégiai vezérnek. Az, hogy milyen eszközöket választunk a felsoroltak közül, az már szervezetfüggő, azonban lépni és változtatni kell, mivel a világ gyors léptekkel halad előre. A stratégának pedig jó lenne egy lépéssel az előtt járni, vagy legalábbis vele együtt haladni. Előadó: B. Balogh Edit, civilfejlesztő tréner.

   

  Civil szervezeti vezetőként érdemes jól felkészülni egy újonnan induló évre. A videóban bemutatjuk, hogy mire figyeljünk, és hogyan készítsük el a következő éves munkatervet. A munkaterv jó alapot képez a költségvetés összeállításához. A videóban kitérünk arra, hogy a költségvetési tervet egyszerűen, átláthatóan hogyan lehet elkészíteni. A 2022. december 1-i workshop felvételein ötleteket kapunk arra is, hogyan vértezzük fel magunkat és szervezetünket az egyik pillanatról a másikra bekövetkező változásokra. Előadó: B. Balogh Edit, civilfejlesztő.

   

  A 2022. június 28-i workshop keretében ötleteket kapunk a pályázatok megvalósításához, megkönnyítve ezzel a későbbi elszámolást és az esetleges rész- vagy záróbeszámolókat. A videóban megismerhetjük, hogyan START-ol el egy projekt. Előadó: Török Bernadett

   

  Ha szeretnél jobban kommunikálni a közösségi médiában, és jó lenne tudni, hogy mikor, miért és hogyan érdemes az online közösségi felületeken szerepelni, akkor tekintsd meg a 2022. május 11-i workshopunk felvételét! Hasznos és sokszor megdöbbentő információk birtokába jutottunk a közösségi felületekkel kapcsolatban. Ahhoz, hogy ne időveszteségnek és feleslegesen befektetett energiának érezzük a közösségi kommunikációt, érdemes tudatosítani a számunkra releváns online jelenlét csatornáit,  a közösségi média formáit, sajátosságait és lényeges funkcióit, így lehet a saját szervezetünkre szabott a jelenlét és az aktivitás. A workshop vezetője: Szabó Ditte, Telekom Hello Biznisz szakértő, további előadó kolléganője: Istenes Nikolett.

   

  A civil szervezetek sokat dolgoznak céljaik megvalósításán. Nagyon fontos, hogy munkájuk eredményei ne csak megszülessenek, hanem látszódjanak is! A láthatóság egyrészt nagyobb közönséget jelent, másrészt a munkatársak hatékonyságát is növeli, hiszen több lesz a pozitív visszajelzés. Megjelenik a siker, ami visszaigazolja a sok befektetett időt és energiát.  Ha szeretnél sokkal tudatosabb és ezáltal hatékonyabb lenni a szervezeti kommunikáció tervezésében és megvalósításában, akkor a 2022. május 24-i workshopunk összefoglalója segít a kommunikációs hatékonyságod növelésében. Az előadó: Szőke Katalin, kommunikációs szakértő, Budapesti Metropolitan Egyetem; vendége: Tolvaj Krisztina, Simpact Nonprofit Kft.

   

  A 2022. április 21-én megvalósult workshop keretében bemutatásra került a társadalmi vállalkozások fogalma, magyarországi helyzete, működési sztenderdjei. Áttekintettük a hazai támogató rendszert, valamint a workshop időpontjában rendelkezésre álló forráslehetőségeket. Ha önálló vállalkozásban gondolkodsz mint civil szervezet, akkor képet kaphatsz, hogy milyen utat járnak be az induló vállalkozások. Ha cégként szeretnél létrehozni és fenntartani egy jó érdeket szolgáló társadalmi vállalkozást, akkor jógyakorlatot láthatsz azoktól, akiknek sikerült megvalósítani álmukat. A workshop vezetője: Magyar Szabolcs az OFA Nonprofit Kft. szakmai munkatársa; vendégei: Földes Zsuzsanna, aki a források specialistája és Radvánszky Antal, Lápastó Nonprofit Kft.

  Az  előadás során az alapítvány, az egyesület és a civil társaság fogalmát, alapítását, alakulásának feltételeit, céljait, tagságra vonatkozó információit, humánerőforrásának lehetőségeit, döntéshozatali szerveit és a megszűnésének körülményeit ismerhetjük meg. Így látható, hogy melyik szervezeti formának mi az előnye és mi a nehézsége. Ha esetleg szervezet alakítás előtt állsz, akkor ez a videó hasznos információkat tartalmaz az átgondoláshoz. Előadó: B. Balogh Edit.

   

  A vírushelyzet egészen új megoldásokat kívánt vagy akár kíván a jövőben is. Néhány jógyakorlat megosztásával segítjük azokat a közösségeket, akik kreatív megoldásokkal a nehéz időkben is szeretnének kapcsolatban maradni, közösségi életet élni, programokon részt venni.  Mit lehet a teljes karantén alatt, a szigorú szabályok időszaka alatt, vagy akár a kicsit enyhébb körülmények között szervezni és ajánlani a közösségeinknek? Az előadáson néhány új ötletet ajánlunk. Előadó: Bucskóné Lehota Ágota.

  Mi van akkor, ha nem nyer a pályázatunk, de egy adott programot mégis szeretnénk megvalósítani? Nos, akkor is van megoldás. Néhány tippet adunk arra vonatkozóan, hogy milyen költségek mivel helyettesíthetők, mit hogyan tudunk adományok formájában megszerezni, hogy egy tervezett és a szervezet küldetését szolgáló program megvalósulhasson. Talentum Chit Chat; aki kérdez: B. Balogh Edit, aki válaszol: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina.

   

  Ha szervezetfejlesztést tervezel alapítványodnál vagy egyesületednél, akkor ezt a videót érdemes megnézni. A szervezet egy összetett organikus rendszer, elemei szoros kapcsolatban állnak egymással. A szervezetfejlesztés sok területre terjedhet ki, ezért fontos, hogy jó szervezeti diagnózist állítson fel a vezető(ség). Segítségképpen a videóban megismerkedhetsz a legfőbb szervezeti elemekkel, s ez alapján átgondolhatod, hogy mely pontok és elemek lesznek azok, ahol átalakításra, változásra van szükség. Előadó: B. Balogh Edit.

   

  Ha röviden szeretnél ízelítőt kapni, hogy mi a projekttervezés, ha meg akarod ismerni a kulcsszavakat a projekttervezés során, akkor nézd meg ízelítőül ezt az animációs videót!

  A projektek logikájához ízelítőt kaphatunk arra vonatkozóan, hogy milyen fontos elemekre érdemes odafigyelni, ha erősíteni szeretnénk a projektgondolkodást a szervezetünkben.

  A stratégiaalkotás során felmerülő stratégiai kérdések felismerése, megválaszolása több évre meghatározhatja egy szervezet életét, ezért különleges bánásmódost érdemelnek. Ahhoz, hogy tényleges eredményt érjen el egy szervezet, tudatos célkijelölésre, tervekre, az erőforrások hozzárendelésére van szükség. Erről ad áttekintést a prezentáció, ahol az irányítás és a menedzsment szerepét is tisztázzuk a stratégia alkotás során. Előadó: B. Balogh Edit.

  A stratégiai gondolkodás távlatokban szemléli a múlt – jelen – jövő kapcsolatát. A helyzetelemzés megalapozza a stratégiaalkotást, egy pillanatképet ad a szervezetnek magáról és környezetéről. Számos elemzési módszer létezik, amelyekből a civil szektorban leginkább alkalmazhatókat mutatjuk be a prezentációban. Előadó: B. Balogh Edit.

  A stratégiai gondolkodás a mai korban elengedhetetlen, mégis olyan könnyű elcsábulni arra, hogy ösztönösen cselekedjünk. A bemutatóban megismerkedhetünk a stratégiához köthető fogalomrendszerrel, a szervezetbe ágyazott irányvonal-kijelölés fontosságával. Ha bizonytalan vagy, hogy mi értelme van a stratégiának a szervezetben, akkor feltétlenül javasoljuk megnézni a videót. Előadó: B. Balogh Edit.

  A prezentációban a projekttervezés elemeit tekintjük át a címtől, a céloktól, célcsoporttól kiindulva a tevékenységek megjelölésen keresztül a humánerőforrás és a költségek megtervezéséig. Aki végigmegy a lépéseken, átgondolja saját projektötletére, az képes lesz arra, hogy összeállítsa a projekttervét. Előadó: B. Balogh Edit.

  A sokszempontú projekttervezés nemcsak tervkészítésből áll, hanem számos lépés előzi meg a konkrét tervezési folyamatot. Ha alapos és következetes szeretnél lenni, ha minimálisra szeretnéd csökkenteni a kockázatot, akkor érdemes körültekintőnek lenni és a tervezési folyamatot előkészíteni. A tervek elkészítése után szintén több átgondolásra érdemes lépés van, amely már előre segíti a projekt beágyazódását a helyi környezetbe és a szervezet életébe. Emellett a prezentációban a kreatív és a rendszerező projekttervezés módszerei is bemutatásra kerülnek. Előadó: B. Balogh

  Amikor elindul egy projekt megvalósítása még minden rózsaszínben tündököl, azonban hamarosan rá lehet jönni, hogy számos buktató, nehézség, akadály merül fel, és nem is olyan könnyű a projekttervet megvalósítani. Ebben az összefoglalóban néhány hasznos tanácsot osztunk meg projektvezetők, teamtagok részére, amely segíthet elkerülni azt, hogy megakadjunk, és hogy stresszes kapkodásunkkal csak tovább rontsunk a helyzeten. Előadó: B. Balogh Edit.

  Oldalak