Facebook

Talentum

Videótár

  A tavaszi időszakban egymást követik a civil szervezetek számára fontos határidők és adminisztrációs kötelezettségek, amiknek eleget kell tenni a szabályos működéshez. Habár az adminisztráció általában a nemszeretem feladatok közé tartozik, érdemes vele foglalkozni, hogy kevesebb váratlan helyzet várjon civil szervezetedre. Ha előre felkészülsz és tisztába kerülsz az információkkal, hibák nélkül és hatékonyabban fogod a papírmunkát elvégezni, időt spórolsz és a könyvelővel is egyszerűbben tudjátok lezárni az évet. A 2024-es évben új jogszabályi változások léptek életbe, melyek hatással vannak a nonprofit szektor működésére. Előadó: Szabóné Vígh Erika, tanácsadó (Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány), B. Balogh Edit.

  Egy személyre szabott időmenedzsment programmal lehetővé válik, hogy a rendelkezésre álló időben produktívak lehessünk. Ehhez ismernünk kell a saját történetünket, működésünket, időrablóinkat, mintáinkat, elkötelezettségünket, fegyelmezettségünket. Számos konkrét gyakorlati technikát tudhatunk meg a videóból, amely mélyíti az önismeretünket, tudatosítja a céljainkat, erősíti személyes működésünket. Előadó: Adamovits Judit okleveles pszichológus.

   

  Fontos tájékozódni az aktuális változásokról, új adatlapokról az e-ügyintézésben. Ez 2023-ban számos területet érint a köztartozásmentes adatbázistól a változásbejelentésig, a hallgatói jogviszony igazolástól a biztosítási jogviszony bejelentéséig, a gépjármű adótól a meghatalmazásig. Ha a civil szervezetet szabályszerűen szeretnéd működtetni, akkor ismerned kell a 2023-as változásokat. Előadó Dr. Szabóné Vígh Erika tanácsadó.

  A civil szervezeteknek nemcsak a tavasz folyamán van feladatuk az 1%-kal kapcsolatban, hanem ősszel is. Ha új szervezetként gyűjtenél 1%-ot vagy változtatnál a kampányodon, akkor érdemes a videót megtekinteni, ahol a szervezeti feladatok előkészítése, a kérelem bejelentése és az 1% nyilatkozatok ütemezése ismerhető meg. Előadó: Dr. Szabóné Vígh Erika, tanácsadó.

  A civilek sokszor nehezebben alakítanak ki kapcsolatot a cégekkel, nem találják a hangvételt, az ötletet, amivel egy-egy céget megkereshetnének. Ugyanakkor az is gond, ha a cégekre egy civil szervezet kizárólag forrásként tekint és adományszervezésben gondolkodik. Az előadónkkal arról beszélgettem, hogyan lehet felvenni a kapcsolatot úgy, hogy tényleges együttműködés jöjjön létre - akár hosszú távon is - két szervezet között, akik szeretnének tenni valamit közösen a társadalomért. Beszélgető partner: Ambrus Kiry Noémi, tréner és szervezetfejlesztő.

   

  A workshop során számba vettük a szakmai megvalósítás legfontosabb elemeit, így a pályázatok ütemterv szerinti lebonyolításának nehézségeit és megoldásait, valamint szakmai adminisztráció elemeit. A pályázati eredmények elérése és hatékony kommunikációja segíti a sikeres pályázati megvalósítást, ugyanakkor nem felejthetjük el a szakmai csapat irányításának lépéseit sem. Az esemény második felében a pénzügyi megvalósítás nyomon követése került fókuszba, ahol a pályázatok beszerzései és a pénzügyi adminisztráció lépéseit néztük meg. A workshopon kitértünk a pályázati menedzsmentet segítő online nyomon követő rendszerekre, a könyvelő szerepére a pénzügyi lebonyolításban. A felvételt két részre bontva lehet megtekinteni: szakmai megvalósítás és pénzügyi megvalósítás témában. A workshopot vezette: B. Balogh Edit, civilfejlesztő.

   

  A civil szervezetek éves beszámolási kötelezettségeit tekintjük át, ahol szó lesz a cégkapu használatról és a májusban leadandó nyilatkozatokról, jelentésekről. Kiemelt figyelmet fordítottunk az éves beszámolóra, amelyet május 31-ig kell a szervezeteknek letétbe helyeznie, valamint a KSH jelentésre, amelyet június elején kér be a Statisztikai Hivatal. Ha szabályszerűen szeretnénk eljárni a kötelezettségek teljesítésével, akkor érdemes belekukkantani a 2023. április 18-i workshopunk felvételébe. Meghívott vendég: Szabóné Vígh Erika, tanácsadó (Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány), workshopvezető: Balogh Edit, civilfejlesztő.

   

  A videó segít megérteni, hogy hogyan tehetjük hatékonyabbá az online térben a civil szervezetek jelenlétét a landing oldalak segítségével. Megtudható, hogy mi a különbség a weboldal és a landing oldal között, és rámutatunk arra is, hogy a landing oldalakkal hogyan tudjuk rávezetni az érdeklődőket arra, hogy lépjenek, kattintsanak, elérjenek bennünket. A landing oldal segít támogatókat szerezni vagy szolgáltatást népszerűsíteni és értékesíteni. A videófelvételt a 2023. március 9-i workshop felvételéből állítottuk össze. Előadó: Balogh Gábor digitális tanácsadó, moderátor: Vajda Árpád, ifjúsági szakember.

   

  A 2023. február 15-én tartott workshopon rövid áttekintést kaptunk a civil szervezetek működési sajátosságairól akkor, ha önkéntesekkel tartják fent és velük szervezik programjaikat. Meghívott vendégünk, aki közösségfejlesztőként számos szervezet létrehozásában közreműködött és civil szervezeteket működtet, több példával és életszerű gyakorlatokkal támasztotta alá a mindennapokban jellemző működési módot, jellemzőket és jól bevált módszereket. Meghívott vendég: Puskásné Halál Ágnes Szentesről, moderátor: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina.

  A stratégiai gondolkodással egy hidat építünk jelen és jövő között. A hídnak biztonságosnak és stabilnak kell lennie, ezért a híd minden egyes építőelemére szükség van.  A 2022. július 19-i workshop felvételén a stratégiai gondolkodás 7 tartópillérét elemeztük, de nem a szokásos megközelítésben, hanem rávilágítva arra, hogy a jelenlegi helyzetben mire érdemes fókuszálnia egy stratégiai vezérnek. Az, hogy milyen eszközöket választunk a felsoroltak közül, az már szervezetfüggő, azonban lépni és változtatni kell, mivel a világ gyors léptekkel halad előre. A stratégának pedig jó lenne egy lépéssel az előtt járni, vagy legalábbis vele együtt haladni. Előadó: B. Balogh Edit, civilfejlesztő tréner.

   

  Civil szervezeti vezetőként érdemes jól felkészülni egy újonnan induló évre. A videóban bemutatjuk, hogy mire figyeljünk, és hogyan készítsük el a következő éves munkatervet. A munkaterv jó alapot képez a költségvetés összeállításához. A videóban kitérünk arra, hogy a költségvetési tervet egyszerűen, átláthatóan hogyan lehet elkészíteni. A 2022. december 1-i workshop felvételein ötleteket kapunk arra is, hogyan vértezzük fel magunkat és szervezetünket az egyik pillanatról a másikra bekövetkező változásokra. Előadó: B. Balogh Edit, civilfejlesztő.

   

  A 2022. június 28-i workshop keretében ötleteket kapunk a pályázatok megvalósításához, megkönnyítve ezzel a későbbi elszámolást és az esetleges rész- vagy záróbeszámolókat. A videóban megismerhetjük, hogyan START-ol el egy projekt. Előadó: Török Bernadett

   

  Ha szeretnél jobban kommunikálni a közösségi médiában, és jó lenne tudni, hogy mikor, miért és hogyan érdemes az online közösségi felületeken szerepelni, akkor tekintsd meg a 2022. május 11-i workshopunk felvételét! Hasznos és sokszor megdöbbentő információk birtokába jutottunk a közösségi felületekkel kapcsolatban. Ahhoz, hogy ne időveszteségnek és feleslegesen befektetett energiának érezzük a közösségi kommunikációt, érdemes tudatosítani a számunkra releváns online jelenlét csatornáit,  a közösségi média formáit, sajátosságait és lényeges funkcióit, így lehet a saját szervezetünkre szabott a jelenlét és az aktivitás. A workshop vezetője: Szabó Ditte, Telekom Hello Biznisz szakértő, további előadó kolléganője: Istenes Nikolett.

   

  A civil szervezetek sokat dolgoznak céljaik megvalósításán. Nagyon fontos, hogy munkájuk eredményei ne csak megszülessenek, hanem látszódjanak is! A láthatóság egyrészt nagyobb közönséget jelent, másrészt a munkatársak hatékonyságát is növeli, hiszen több lesz a pozitív visszajelzés. Megjelenik a siker, ami visszaigazolja a sok befektetett időt és energiát.  Ha szeretnél sokkal tudatosabb és ezáltal hatékonyabb lenni a szervezeti kommunikáció tervezésében és megvalósításában, akkor a 2022. május 24-i workshopunk összefoglalója segít a kommunikációs hatékonyságod növelésében. Az előadó: Szőke Katalin, kommunikációs szakértő, Budapesti Metropolitan Egyetem; vendége: Tolvaj Krisztina, Simpact Nonprofit Kft.

   

  A 2022. április 21-én megvalósult workshop keretében bemutatásra került a társadalmi vállalkozások fogalma, magyarországi helyzete, működési sztenderdjei. Áttekintettük a hazai támogató rendszert, valamint a workshop időpontjában rendelkezésre álló forráslehetőségeket. Ha önálló vállalkozásban gondolkodsz mint civil szervezet, akkor képet kaphatsz, hogy milyen utat járnak be az induló vállalkozások. Ha cégként szeretnél létrehozni és fenntartani egy jó érdeket szolgáló társadalmi vállalkozást, akkor jógyakorlatot láthatsz azoktól, akiknek sikerült megvalósítani álmukat. A workshop vezetője: Magyar Szabolcs az OFA Nonprofit Kft. szakmai munkatársa; vendégei: Földes Zsuzsanna, aki a források specialistája és Radvánszky Antal, Lápastó Nonprofit Kft.

  Az  előadás során az alapítvány, az egyesület és a civil társaság fogalmát, alapítását, alakulásának feltételeit, céljait, tagságra vonatkozó információit, humánerőforrásának lehetőségeit, döntéshozatali szerveit és a megszűnésének körülményeit ismerhetjük meg. Így látható, hogy melyik szervezeti formának mi az előnye és mi a nehézsége. Ha esetleg szervezet alakítás előtt állsz, akkor ez a videó hasznos információkat tartalmaz az átgondoláshoz. Előadó: B. Balogh Edit.

   

  A vírushelyzet egészen új megoldásokat kívánt vagy akár kíván a jövőben is. Néhány jógyakorlat megosztásával segítjük azokat a közösségeket, akik kreatív megoldásokkal a nehéz időkben is szeretnének kapcsolatban maradni, közösségi életet élni, programokon részt venni.  Mit lehet a teljes karantén alatt, a szigorú szabályok időszaka alatt, vagy akár a kicsit enyhébb körülmények között szervezni és ajánlani a közösségeinknek? Az előadáson néhány új ötletet ajánlunk. Előadó: Bucskóné Lehota Ágota.

  Mi van akkor, ha nem nyer a pályázatunk, de egy adott programot mégis szeretnénk megvalósítani? Nos, akkor is van megoldás. Néhány tippet adunk arra vonatkozóan, hogy milyen költségek mivel helyettesíthetők, mit hogyan tudunk adományok formájában megszerezni, hogy egy tervezett és a szervezet küldetését szolgáló program megvalósulhasson. Talentum Chit Chat; aki kérdez: B. Balogh Edit, aki válaszol: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina.

   

  Ha szervezetfejlesztést tervezel alapítványodnál vagy egyesületednél, akkor ezt a videót érdemes megnézni. A szervezet egy összetett organikus rendszer, elemei szoros kapcsolatban állnak egymással. A szervezetfejlesztés sok területre terjedhet ki, ezért fontos, hogy jó szervezeti diagnózist állítson fel a vezető(ség). Segítségképpen a videóban megismerkedhetsz a legfőbb szervezeti elemekkel, s ez alapján átgondolhatod, hogy mely pontok és elemek lesznek azok, ahol átalakításra, változásra van szükség. Előadó: B. Balogh Edit.

   

  Ha röviden szeretnél ízelítőt kapni, hogy mi a projekttervezés, ha meg akarod ismerni a kulcsszavakat a projekttervezés során, akkor nézd meg ízelítőül ezt az animációs videót!

  Oldalak