Facebook

Talentum

Videótár

  A videótár jelszóval védett tartalom, ahová a regisztrált klubtagok kapnak belépési lehetőséget. A felületen a videótár előadásai két nagyobb témacsoportban kereshetők: civil szervezetek működése és a civil szervezetek életéhez kapcsolódó humán és közösségi témák. A videótár állandóan gyarapodik a klubban kínált workshopok előadásaival, összefoglalóival, új témákkal. A kereső segít válogatni a változatos tartalmakban. Innen  bármelyik témakör elérhető, az almenüpontokban a területhez kapcsolódó videók kereshetők.

  Ez a workshop az önkénteseket bevonó szervezeteknek és önkéntesmenedzsereknek szól, akik növelni szeretnék kapacitásaikat és ismereteiket arról, hogyan lehet a fogyatékossággal élő személyeket a legjobban bevonni önkéntesnek olyan módon, amely hozzáférhető, befogadó, és a leginkább képessé teszi őket arra, hogy tevékenységükkel valós pozitív hatást gyakoroljanak a társadalomra. A workshopot Zs. Gyenes Krisztina civilfejlesztő vezeti, meghívott vendég Péter Zsigmond, a Videó a vakoknak Alapítvány önkéntese.

  A tavaszi időszakban egymást követik a civil szervezetek számára fontos határidők és adminisztrációs kötelezettségek, amiknek eleget kell tenni a szabályos működéshez. Habár az adminisztráció általában a nemszeretem feladatok közé tartozik, érdemes vele foglalkozni, hogy kevesebb váratlan helyzet várjon civil szervezetedre. Ha előre felkészülsz és tisztába kerülsz az információkkal, hibák nélkül és hatékonyabban fogod a papírmunkát elvégezni, időt spórolsz és a könyvelővel is egyszerűbben tudjátok lezárni az évet. A 2024-es évben új jogszabályi változások léptek életbe, melyek hatással vannak a nonprofit szektor működésére. Előadó: Szabóné Vígh Erika, tanácsadó (Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány), B. Balogh Edit.

  A kommunikáció egy nonprofit szervezet életében mindenhol jelen van. A sikeres működéshez és gördülékeny csapatmunkához elengedhetetlen, hogy mind a vezetők, mind a munkavállalók és önkéntesek tudatosan és hatékonyan kommunikáljanak egymással. Ha érdeklődsz az asszertív kommunikáció iránt, és elgondolkoztál azon, vagy már el is határoztad, hogy javítani akarsz a munkahelyi kommunikáción a hatékonyabb és kevesebb stresszel járó együttműködés érdekében, érdemes megnézni a felvételt. Előadó: Puskás Hajnalka, tréner.

  A videófelvételen a játék témakörét járjuk körben, amely több, mint csupán ügyes technikák és élvezetes játékelemek összessége. A játékok ugyanis nem csupán a szórakozva tapasztalatszerzés eszközei, más jellegű tudásra is megtanítanak bennünket. A játékok kapcsolódnak elménk néhány legalapvetőbb funkciójához is (tervezés, motiváció, túlélési technikák), melyek fejlesztése nagyban segíti mindennapi boldogulásunkat. A játék úgymond pszichológiai szükséglet, mondhatnánk úgy is, hogy a játék a lélek ideális állapota. Éppen ezért az élet különböző területein történő alkalmazása a legegyszerűbb szóval: jót tesz nekünk. A játék arra is szolgálhat, hogy a fiatal korosztályt könnyebben bevonjuk a társadalmi ügyek megoldásába. Megmutathatjuk, milyen sokszínű a civil munka és az önkéntesség, és észrevétlenül megkezdődhet a fiatalok elköteleződése és motiválása a társadalmi részvétel iránt. Vendégelőadó: Győri Zoltán, a Mit Játsszunk? társasjátékos vlog szerkesztője.

   

  Egy személyre szabott időmenedzsment programmal lehetővé válik, hogy a rendelkezésre álló időben produktívak lehessünk. Ehhez ismernünk kell a saját történetünket, működésünket, időrablóinkat, mintáinkat, elkötelezettségünket, fegyelmezettségünket. Számos konkrét gyakorlati technikát tudhatunk meg a videóból, amely mélyíti az önismeretünket, tudatosítja a céljainkat, erősíti személyes működésünket. Előadó: Adamovits Judit okleveles pszichológus.

   

  A 2023. december 7-én megszervezett workshopon ismételten áttekintettük az önkéntesek menedzselésének lépéseit, eszközeit, csak egy kicsit más szemmel, más formában. A „Szervezz Ömivel!” című online kiadvány könyvbemutatóján keresztül megújuló szemmel mutattuk be az önkéntesek szervezését, koordinálását. Az inkluzív környezet az önkéntesfogadásban, a zöld szemlélet az önkéntesekkel való munkában és a digitális eszközök, online platformok helye az önkéntesek szervezésében mind szóba került, hogy hatékonyan és minőségileg magas színvonalon vonjuk be az önkénteseket. Előadó: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, tréner.

   

  Ha gyakran van benned hiányérzet, hogy nem végeztél el aznap mindent, amit szerettél volna, ha sokszor attól tartasz, hogy nem vagy elég jó segítő, akkor ezt a workshopot érdemes visszanézni, mivel a hétköznapi megküzdést segíthető módszereket és eszközöket ismerhetsz meg, tisztázhatod a viszonyod a munkádhoz. Emellett képet kapsz magadról, hogy milyen szerepet tölt be az életedben a hivatásod, hogyan viszonyul a többi általad betöltött szerephez. Előadó: Adamovits Judit, okleveles pszichológus.

   

  A műhelymunka során megosztottuk a Talentum Alapítvány tapasztalatait, hogy hogyan lehet kialakítani partnerségeket, együttműködéseket úgy, hogy azok valóban gyümölcsözők legyenek. 10 tipp formájában világítunk rá azokra fontos vagy kényes pontokra, amelyek kavicsot jelenthetnek az együttműködés cipőjében. Megnéztük, hogy mikor milyen eszközökkel tettük hatékonnyá az együttműködéseinket, elgondolkodtunk a partnerségek kialakításának lépésein és számba vettünk néhány kapcsolatkiépítési színteret. Workshopvezető: Balogh Edit, civilfejlesztő

   

  Fontos tájékozódni az aktuális változásokról, új adatlapokról az e-ügyintézésben. Ez 2023-ban számos területet érint a köztartozásmentes adatbázistól a változásbejelentésig, a hallgatói jogviszony igazolástól a biztosítási jogviszony bejelentéséig, a gépjármű adótól a meghatalmazásig. Ha a civil szervezetet szabályszerűen szeretnéd működtetni, akkor ismerned kell a 2023-as változásokat. Előadó Dr. Szabóné Vígh Erika tanácsadó.

  A civil szervezeteknek nemcsak a tavasz folyamán van feladatuk az 1%-kal kapcsolatban, hanem ősszel is. Ha új szervezetként gyűjtenél 1%-ot vagy változtatnál a kampányodon, akkor érdemes a videót megtekinteni, ahol a szervezeti feladatok előkészítése, a kérelem bejelentése és az 1% nyilatkozatok ütemezése ismerhető meg. Előadó: Dr. Szabóné Vígh Erika, tanácsadó.

  A civilek sokszor nehezebben alakítanak ki kapcsolatot a cégekkel, nem találják a hangvételt, az ötletet, amivel egy-egy céget megkereshetnének. Ugyanakkor az is gond, ha a cégekre egy civil szervezet kizárólag forrásként tekint és adományszervezésben gondolkodik. Az előadónkkal arról beszélgettem, hogyan lehet felvenni a kapcsolatot úgy, hogy tényleges együttműködés jöjjön létre - akár hosszú távon is - két szervezet között, akik szeretnének tenni valamit közösen a társadalomért. Beszélgető partner: Ambrus Kiry Noémi, tréner és szervezetfejlesztő.

   

  A táborok szervezése nemcsak nyáron aktuális, mégis elsősorban ez jut róla eszünkbe. Emellett a laza és könnyed tanulás, a szórakozás és a hasznos időtöltés. Ahhoz azonban, hogy a táborok sikeresek legyenek, nagyon sok apró részletre kell odafigyelni, több hónapos előkészítő munka előzi meg és menet közben is akad bőven teendő. E videóban pontról pontra végigmegyünk azon, hogy mitől lesz sikeres egy tábor. Mindezt egy több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező, vérbeli táborszervezővel követjük nyomon. Beszélgető partner: Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója.

   

  A workshop során számba vettük a szakmai megvalósítás legfontosabb elemeit, így a pályázatok ütemterv szerinti lebonyolításának nehézségeit és megoldásait, valamint szakmai adminisztráció elemeit. A pályázati eredmények elérése és hatékony kommunikációja segíti a sikeres pályázati megvalósítást, ugyanakkor nem felejthetjük el a szakmai csapat irányításának lépéseit sem. Az esemény második felében a pénzügyi megvalósítás nyomon követése került fókuszba, ahol a pályázatok beszerzései és a pénzügyi adminisztráció lépéseit néztük meg. A workshopon kitértünk a pályázati menedzsmentet segítő online nyomon követő rendszerekre, a könyvelő szerepére a pénzügyi lebonyolításban. A felvételt két részre bontva lehet megtekinteni: szakmai megvalósítás és pénzügyi megvalósítás témában. A workshopot vezette: B. Balogh Edit, civilfejlesztő.

   

  A részvételi költségvetés alkalmazása során a helyi közösség rendelkezik a közpénzek egy részének felhasználásáról, a helyi közösség tagjai hozzák meg a döntéseket. A workshop során a részvételi költségvetés logikája, szervezési módja, folyamata került elő, hogy megértsük ennek a finanszírozási formának a jelentőségét. A gyakorlati működés bemutatására vendégeket hívtunk onnan, ahol már működik a részvételi költségvetés, így közvetlenül lehetett tapasztalatot szerezni a bevezetésről, a menetéről és a hatásokról. Meghívott vendégek: Gyergyai Bettina, kabinetvezető, Kézdivásárhelyi Alpolgármesteri kabinet; Miklós Árpád, szolgálatvezető, Kézdivásárhelyi Civil védelmi iroda; Aradi Fanni, közösségszervező, Budapest Józsefváros. A workshopot vezette: B. Balogh Edit és Zs. Gyenes Krisztina civilfejlesztők.

   

  A közösségi alapítvány Magyarországon még kevéssé ismert civil szerveződési forma. Egy adott településen vagy térségben hosszú távú működésre hozzák létre, célja, hogy források megteremtésével segítse az adott közösség fejlődését, támogassa a friss kezdeményezéseket.

  A 2016 óta működő Pécsi Közösségi Alapítvány bemutatja, hogy milyen fázisokon, örömökön és kihívásokon mentek keresztül, hogy egy igazán sikeres közösségi alapítványt működtessenek. Itt láthatunk lehetőségeket, támogatásszerzést, programokat, közösségi embereket, amelyek mentén a saját közösségi alapítványunk is megalapítható és sikerre vihető. Vendégelőadónk: Knyiár Éva, kurátor.

   

  A civil szervezetek éves beszámolási kötelezettségeit tekintjük át, ahol szó lesz a cégkapu használatról és a májusban leadandó nyilatkozatokról, jelentésekről. Kiemelt figyelmet fordítottunk az éves beszámolóra, amelyet május 31-ig kell a szervezeteknek letétbe helyeznie, valamint a KSH jelentésre, amelyet június elején kér be a Statisztikai Hivatal. Ha szabályszerűen szeretnénk eljárni a kötelezettségek teljesítésével, akkor érdemes belekukkantani a 2023. április 18-i workshopunk felvételébe. Meghívott vendég: Szabóné Vígh Erika, tanácsadó (Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány), workshopvezető: Balogh Edit, civilfejlesztő.

   

  Önkéntesekkel dolgozni érdemes, mert nem csak segítik, de színesítik is a szervezetünket. Minden önkéntes más, a velük való munka is más és más lesz, de mégis a háttérben húzódó szervezési feladatoknak vannak jellegzetességei. Az önkéntesek szervezésében vannak alap tapasztalatok, ismeretek, amiket jó megérteni, mielőtt belép hozzánk az önkéntes. Ezek a menedzsment elemek működnek akkor is, ha a szervezetünkben minden munkatárs önkéntes, és jelen vannak akkor is, ha nálunk vannak fizetett munkatársak és melléjük integráljuk az önkénteseket. A workshopon az önkéntesmenedzsment alapszerkezetét, a szervezeti felkészülés lépéseit, valamint a toborzás, kiválasztás, integráció és elköteleződés folyamatát vizsgáltuk meg. Előadó: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, civilfejlesztő.

   

  A videó segít megérteni, hogy hogyan tehetjük hatékonyabbá az online térben a civil szervezetek jelenlétét a landing oldalak segítségével. Megtudható, hogy mi a különbség a weboldal és a landing oldal között, és rámutatunk arra is, hogy a landing oldalakkal hogyan tudjuk rávezetni az érdeklődőket arra, hogy lépjenek, kattintsanak, elérjenek bennünket. A landing oldal segít támogatókat szerezni vagy szolgáltatást népszerűsíteni és értékesíteni. A videófelvételt a 2023. március 9-i workshop felvételéből állítottuk össze. Előadó: Balogh Gábor digitális tanácsadó, moderátor: Vajda Árpád, ifjúsági szakember.

   

  A 2023. február 15-én tartott workshopon rövid áttekintést kaptunk a civil szervezetek működési sajátosságairól akkor, ha önkéntesekkel tartják fent és velük szervezik programjaikat. Meghívott vendégünk, aki közösségfejlesztőként számos szervezet létrehozásában közreműködött és civil szervezeteket működtet, több példával és életszerű gyakorlatokkal támasztotta alá a mindennapokban jellemző működési módot, jellemzőket és jól bevált módszereket. Meghívott vendég: Puskásné Halál Ágnes Szentesről, moderátor: Zsivkovitsné Gyenes Krisztina.

  A hatalom az a képesség, hogy az egyik ember eléri, hogy a másik ember megtegye, amit amúgy nem tenne meg. (Klein Sándor) A chit-chat beszélgetés során a hatalom és vezetés kapcsolatát, motívumait járjuk körbe, hogyan is lehet ezeket a fogalmakat az élethelyzeteinkben felismerni és helyesen kezelni. A beszélgetésben kitérünk arra is, hogy a partnerséget hogyan értelmezzük a hatalom kontextusában. Beszélgetőpartner: Rettegi Zsolt, szervezetfejlesztő tréner.

   

  Oldalak