Facebook

Talentum

Tudásgaléria

  Az adatvédelemhez kapcsolódóan osztjuk meg az elmúlt évek tapasztalatait, amely a Talentum Alapítványnál felgyűlt adatvédelem témában. Ez nem egy jogi szakanyag, sokkal inkább olyan gondolatok, amelyek a mindennapokra mutatnak egy-egy gyakorlatot. Javasoljuk, hogy időnként vizsgáljátok át az adatvédelemhez kapcsolódó dokumentumokat, és az addigi tapasztalatok alapján szabjátok a szervezeti működésetekre!

   

  A 2022. szeptember 27-én tartott civil konferencián a Pro Vobis tapasztalatait, gyakorlati példáit ismertette a családi önkéntesség tekintetében a meghívott vendég, Diana Bere Romániából. Érdemes megtekinteni a prezentációt és a kapott anyagokat azoknak, akik több generációt szeretnének bevonni az önkéntességbe, és  hatékonyabbá szeretnék tenni a generációs meghívást küldetésük megvalósításához. A anyagok részben angol nyelven olvashatók, a prezentációt magyarra fordítottuk. Előadó: Diana Bere, Pro Vobis, fordító: Bátor Gellért.

   

  Te is azt szeretnéd, hogy a könyvelő a szervezeted számára igazi segítség legyen? Ha igen, akkor a könyvelő keresésénél vagy váltásnál, figyelj a következőkre. De még nem késő a jelenlegi könyvelőddel sem tisztázni azokat a fontos elemeket, amelyek  által szervezeted szabálykövetővé, átláthatóvá, hatékonyabbá és kapacitás-maximalizálóvá válhat. A dokumentumban 12 tippel segítjük a könyvelővel való aktívabb viszony kialakítását. Ne feledd: a könyvelés nem egy felesleges adminisztráció, hanem a gazdasági fejlődésednek egy alapköve, így a könyvelő szerepe és személye kiemelt jelentőségű.

   

  A SWOT elemzés egy új kiértékelését mutatjuk be az egyik képzési résztvevőnk jóvoltából. Itt évekre vonatkozóan összehasonlíthatod a SWOT elemzés során összegyűjtött szempontokat, fajsúlyozhatod azok jelentőségét és grafikus kimutatást kapsz az erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek tekintetében a szervezetedről. Forrás: Temesvári Nóra, NVA projekt

   

  Állandó dilemma, hogyan legyünk jelen a közösségi médiában. Ehhez segít egy gondolkodtató kérdőív, amely rendszerezi hozzáállásunkat és elképzeléseinket a közösségi médiával kapcsolatban. Mielőtt nekifog a szervezet a közösségi médiahasználat fejlesztésének, érdemes ezeket a kérdéseket megválaszolni és a válaszokat bedolgozni a tervekbe. Forrás: Telekom Hello Biznisz

   

   

  A közhasznúsági kisokosban a közhasznú jogállással kapcsolatban részletes információkat találunk a fogalmak pontos tisztázására, a közhasznú jogállás megszerzésére, megtartására és megszűnésére vonatkozóan. A leírásból megtudhatjuk, hogy milyen előnyöket élvezhetnek a közhasznú jogállással rendelkező szervezetek és milyen kötelezettségeknek kell, hogy megfeleljenek. A dokumentum alapján eldönthető, hogy érdemes-e a szervezetnek közhasznúvá válnia.

  Összegyűjtöttük, amit az adományszervezésről tudni érdemes. Az adományszervezés alapfogalmai, az adományszervezés típusai és azokat jellemző sajátosságok, az adózási területet érintő szabályok, valamint az adóigazolás tartalma is megtalálható az összeállításban, amely felhívja a figyelmet a civil szervezetek egy fontos forrásteremtési lehetőségére. Az adományozás kultúrájának meghonosításában feladata van minden érintett szervezetnek, hogy a szabálykövető, átlátható és sokszínű adományszervezés során az adományozók nyitottá váljanak további társadalmi adományozásra.

   

  Amikor közeleg az év vége, akkor néhány fontos teendő még van a szervezetben. Érdemes átgondolni a következőket: év értékelése, eredmények tudatosítása, jogszabályok áttekintése, jövő évi célok kijelölése, munkaterv és költségvetés készítés, humánerőforrásunk felülvizsgálata. Ezekhez adunk tippeket a következőkben.

   

   

  A stakelholder elemzés alapgondolata abból ered, hogy minden szervezet a működése során számos társadalmi csoporttal kerül kapcsolatba, amelyek hatnak a szervezet működésére, illetve rájuk is hat a szervezet. Célja a szervezeti és személyi kapcsolatok feltárása, a különböző érintettek és az általuk leginkább befolyásolt kérdések közötti kapcsolatrendszer felvázolása.

  Ha szeretnél tisztába jönni a szervezet belső és külső érintettjeivel, befolyásolási erejével kapcsolatokkal, akkor javasoljuk, hogy a sablonok segítségével végezd el Te is a stakeholder elemzést időről időre.

  A SWOT mozaikszó, a strength (erősség), a weakness (gyengeség), az opportunity (lehetőség) és a threat (fenyegetés) szavak kezdőbetűiből áll. Lényege: a környezet és a szervezet belső helyzetének átfogó, jövőorientált elemzése.

  Ha szeretnél többet tudni a SWOT elemzés hasznáról, akkor nézz bele a dokumentumba. Ha szeretnéd szervezetedben megvalósítani, akkor a sablonok között találsz SWOT táblázatot.

  Maslow egyénekre vonatkoztatott szükségletpiramisa és a civil szervezetek szükségletei között párhuzamot vehetünk észre, így született meg a civil szervezetek szükségletpiramisa, amely hierarchikus rendszerben mutatja, hogy bizonyos szükségleti hiányok nélkül nem leszünk képesek a magasabb szükségletek megfelelő kielégítésére a szervezetben sem.

  A sablonok között találsz egy olyan táblázatot, amelyben szervezetedre vonatkoztatva is átgondolhatod a szükségleteiteket